EN
Foglalkozása: Petőfi Sándor felesége

Közreműködők

Szendrey Júlia
Bach Zsófia
Petőfi Sándor
Hrisztov Toma
Rendező
Selmeczi Bea

Foglalkozása: Petőfi Sándor felesége

Táp Színház

Színházi előadás

Időpontok

"Az a Petőfi gonosz egy fiú: oly szenvedélyesen tud az emberre nézni, hogy vigyázzon a baloldalára, különben annak úgyis tüzes lakosa fellázad ellene, és azt a száraz, tehetetlen házőrt, az észt, úgy kiveti onnan, hogy idő kell hozzá, míg ismét részt vehet az uralkodásban.”

Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő. Petőfi Sándor ugyan már házassága előtt is sikeres volt, ám költészete mégis a Júlia-szerelemben teljesedett ki. Azonban a halála után Júlia asszonyt meghurcolták, amiért társasági életet élt, majd újra férjhez ment, és csak 1930-ban rehabilitálták, amikor Mikes Lajos és Dernői Kocsis László közzétette levelezését, ismeretlen naplóját és második férjéhez írott utolsó levelét. Ezekből kiderül, hogy kereste a szerelmes asszony eltűnt férjét és hogy volt képtelen beletörődni a halálába, hogy zsarolta meg őt Fr. Liechtenstein, Haynau beosztottja, hogy legyen a szeretője (amit Szendrey visszautasított), és hogy volt kénytelen hozzámenni Horvát Árpád történészhez csak azért, hogy megússza a börtönt és a városból való kitiltást.

Kétszereplős előadásunk elsősorban Szendrey Júlia és Petőfi Sándor költészetéből és levelezéséből épül fel, de Júlia Petőfi utáni élete is megjelenik benne egyfajta visszaemlékezésként. 

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre.

Helyszín: Jurányi Ház, B épület, II. emelet, TÁP terem


 

Közreműködők

Szendrey Júlia
Bach Zsófia
Petőfi Sándor
Hrisztov Toma
Rendező
Selmeczi Bea

Időpontok

Betöltés...